Cumartesi, Aralık 19, 2009

TEKNOLOJİ, BİLGİ, BİLGİSAYARIN TARİHİ(M.Ö.3000-...)
Bilgisayarlar ve Tarihi Gelişimi



İnsanlar, temel gereksinimlerini gidermek, güvenliklerini sağlamak, barınmak, beslenmek gibi yaşamsal işlemlerini daha rahat ve güvenli bir biçimde gerçekleştirmek amacıyla teknoloji geliştirmektedirler. Yani teknoloji insan gereksinimleri, istekleri ve amaçları ile şekillenmektedir. İnsan doğduğu andan itibaren bir şeyler öğrenme çabası içindedir. Bu durum, insanın yaşamını sürdürmesi için yapması gereken doğal ve zorunlu bir davranıştır. İnsan bu işlemleri yaparken çevresindeki birçok nesneden, canlıdan ve doğa olaylarından etkilenmektedir. Böylece insanlar yeni düşünceler ve yeni fikirler geliştir. Bu da yeni bilgilerin ve buna bağlı olarak yeni teknolojilerin doğmasına neden olur.
•Bilgisayar, bilindiği gibi çağımızın –özellikle de 1970’li yıllardan sonra- en önemli ve en çok kullanılan teknolojik unsurlarından biridir. Bilgisayar denildiği zaman akla ilk gelen monitör, klavye ve kasadan oluşan bir araç gelmektedir, ancak bilgisayarların gelişim süreçlerine bakıldığında, sözü edilen özelliklerin son 25 yıldır kullanılmakta olduğu görülmektedir.
•Bilgisayarların gelişimi; teknoloji, bilim ve organizasyon ile yakından ilgilidir. Teknoloji; Bir sanayi dalında ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi, uygulayım bilim (Türkçe Sözlük, 1983: 1164)
[1]. Bilimin pratik yaşam gereksinimlerinin karşılanmasına ya da insanın çevresini denetleme, biçimlendirme ve değiştirme çabalarına yönelik uygulamaları (Ana Britannica, 1987: 494) [2].
•İnsanlar, bazı doğal olayların keşfi ve tarafından kontrol altına alınması – özellikle ateşin daha yararlı biçimde kullanılması – zaten insan doğasında olan, doğa güçlerini denetim altına almak ve isteklerine göre şekillendirmek, yaşamında önemli değişikliklere de neden olmuştur. Yaşadığı yerleri, kullandığı eşyaları, yediği besinleri, ürünlerini bunları yaparken ve yetiştirirken kullandığı aletleri ve teknikleri değiştirmiştir. Bunların yanına insan merakının da eklenmesi ortaya insan yaşamını derinden etkileyecek yeni birçok değişikliğin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
•İnsan yaşamını kökten etkileyen ve onların daha rahat ve güvenli yaşamalarını sağlayan unsurlar bilgi ve onun teknik birikimi olan teknolojidir. İnsan yaşadıklarından, gözlemlediklerinden, yaptıklarından, hissettiklerinden, istek ve gereksinimlerinden yararlanarak yaşamını kolaylaştıracak, kendisine yardımcı olacak unsurları üretmiştir. İnsan bilgisini, becerisini ve merakını karıştırarak araç-gereç, silah, barınak, tarım araçları vb. gereksinimlerini çevrelerinde bulunan kil, taş, tahta gibi malzemelerden yapmıştır. İnsan gereksinimleri, teknolojinin gelişmesinde en önemli rolü oynamıştır. İnsan, doğanın yasalaştırdığı evrensel ihtiyaçları değil, kendimize ait olarak algıladığımız ihtiyaçları karşılamak amacıyla teknolojiyi geliştirir (Basalla, 1996: 118)
[3].
•Tanımından da anlaşılacağı gibi, teknoloji belirli bir amaç için kullanılan araçlar bütünüdür. Burada “araç” teriminin anlamını da belirtmek yerinde olacaktır. Araçlar, kendileri olmadan da var olan bir işleve hizmet eden basit ve/veya karmaşık yapıdaki parçaların bütünüdür. Örneğin, tarladaki ekinin kaldırılması için yapılan bir ekin biçme (hasat) eylemi her zaman vardır. Biçerdöver veya tırpan bu eylemin gerçekleşmesinin kolaylaştırılması için geliştirilmiş araçlardır. Bunun yanı sıra araç terimi, belirli bir teknolojiyi ifade etmektedir. Her araç, belirli bir teknolojik düzeye karşı gelir. Teknoloji ve teknoloji yardımıyla geliştirilen araçlar, insanlar tarafından yerine getirilen çeşitli faaliyetleri, kısmen veya tamamen üstlenirler.
•Diğer bir değişle, dünyadaki insan faaliyetlerinin “insansızlaştırılması” konusunda tek yönlü ve sürekli bir eğilim vardır. Özellikleri ne olursa olsun bütün toplumlar, tarihin bütün dönemlerinde bu eğilime katkıda bulunmuşlardır. Araçlar insanların faaliyet alanlarını desteklediklerine göre, faaliyet alanlarının çeşitlenmesi, belirli bir teknolojiyi ifade ettiklerine göre de teknolojik gelişme ve çeşitlenme, araş teriminin anlamını zenginleştirmektedir.



KAYNAKÇA


[1] Türkçe Sözlük. 1983. Ankara: Türk Dil Kurumu.
[2] Ana Britannica. 1987. Ankara: Ana Yayıncılık-Encyclopedia Britannica.
[3] Basalla, George. 1996. Teknolojinin Evrimi. Ankara: TÜBİTAK.



Hiç yorum yok: